Nyt dagen

En hverdagsblogg om hjem og fritid.

Velkommen til deg som leser bloggen, legg gjerne igjen en kommentar eller send meg en e-post:
synn-sam@online.nomandag 14. juni 2010

Et føll blir til

Vollaug Sunniva

Mai 2010. Det er nå bestemt, Sunniva skal få bli mor igjen. Vi ønsker oss et rødt føll, så valget av far falt på Tylldølen. Se opptog på Stav i april 2010, Tylldølen er hest nr. 3 med Vigdis ved sin side. Fredag 11. juni slapp vi hestene sammen, så ser vi snart om Sunniva blir brunstig og slipper til hingsten sin.


          22. juli 2010. Så har veterinær Hege vært hos oss, ultralyd er tatt og hun fant et lite foster, en liten grå/hvit skygge med navlestreng.... det er så morsomt! Hege anbefalte å ta ny ultralyd ca. 3 mnd. etter bedekningen, for det kan skje at egget absorberes eller aborteres. Det skal vi gjøre.      Juni 2010. Her er 3'er-banden. Hingsten Tylldølen bakerst og Sunniva i midten. Hoppa til venstre har vi ikke fått vite noe navn på, men er ei dølahoppe fra Hallingdal et sted. Snakk om like individer.


Så var det navn på føllet da, ti-talls navnforslag er nedskrevet. Flere alternativer er satt sammen. Det blir vel bruk av navnet Fossum først og så navnet til føllet. Vent og se.

Nå leses det bøker om brunst, bedekning, drektighet, følling, unghest og horseman ship, spørsmål blir stilt til alle vi kan, for vi ønsker jo å føle oss trygge i hele perioden, så Sunniva får best mulig oppfølging.

Tro om onkel Kiljan skjønner at et lite føll er på vei?


         5.10.10. Idag har dyrlege Hege vært her og det er føll i Sunniva! Klarte ikke å få et klart bilde på ultralyden, men mengden fostervann bekrefter føll. Det var forresten aktivitet der inne også. Føllet er nå ca. 20 cm langt og veier omtrent 500 g.

Fikk for øvrig Dølehestbladet denne uka og der stod det om et par hingster som har gått i fjellet i sommer som ikke likte røde hopper. Så var det et bra valg allikevel og ikke sette Sunniva på fjellbeite for bedekning, men heller sette henne for en rød, vakker hingst i Tylldal.

4.2.2011 når er Sunniva ca. 240 dager på vei og føllet antas å veie ca. 30 kg. Med en fødselsvekt på antatt 50 kg. vil nok den flotte hoppa mi bli rund som ei tønne. Allerede nå er det drøyt rundt magen, får nesten ikke plass mellom dragene på vognene lenger. Gjorten passer imidlertid fortsatt.

Ingen kommentarer: